Штучний інтелект і Україна

 

Штучний інтелект і Україна

Згідно з даними дослідження, проведеного компанією Deep Knowledge Analytics в 2019 році, Україна була одним з лідерів в  Східній Європі в області розробки ШІ. Тоді наголошувалося, що кращими школами штучного інтелекту за межами Кремнієвої долини вважаються російські, українські і білоруські. Ці країни є глобальним джерелом інновацій в області штучного інтелекту і пов'язаними з ним технологіями. 

У дослідженні повідомлялося, Росія, Білорусь і Україна - це країни, які отримують найбільшу кількість міжнародних грантів на розробку ШІ, перемагають у конкурсах і отримують величезні інвестиції. Наприклад, український стартап UniExo виграв Robot Launch 2017, міжнародний конкурс інновацій в робототехніці.

Набагато більш яскравий та цікавий приклад - придбання українського стартапу Looksery за 150 млн дол. Looksery - це один з перших випадків застосування ШІ в соціальних мережах для кінцевого користувача. Це технологія, яка дозволяє в реальному часі "редагувати" власне обличчя під час відеочату чи обміну фото. ЗМІ писали про те, що вся команда розробки українського програми з Одеси переїхала в США. Покупець - один з популярних месенджерів Snapchat.

Однак на цьому в Україні не збираються зупинятися. На початку 2020 року Міністерство цифровий трансформації створило експертний комітет з питань розвитку сфери штучного інтелекту.

"Мінцифра сформувала експертний комітет з питань розвитку сфери штучного інтелекту в Україні. До складу комітету входять представники бізнесу, українських і закордонних ІТ-компаній, сфери охорони здоров'я та медицини тощо", - говорилося в повідомленні міністерства.

У Міністерстві уточнили, що штучний інтелект може підвищити рівень національної безпеки, освіти та економіки.

Коментарі

Популярні публікації